Home Ponyclub Elmonto Stal Elmonto Lusitano Sorraia Contact
Fokkerij advies
Aan de hand van mijn uitgebreide databank kan ik behulpzaam zijn en voor voorgenomen dekkingen eenvoudig een overzicht geven van eerdere nakomelingen van elk der ouders, homozygositeit van elk der ouders en een analyse maken van te verwachten bloed percentages (van welke voorouders), inteelt percentages (en op welke voorouders), homozygositeit (ook op welke voorouders) en sex-link percentages en eventueel mogelijke veulen kleuren die uit de combinatie van de ouders verwacht mogen worden.
Dek adviezen geef ik niet, alleen analyse van voorgenomen dekkingen. Vragen e-mailen naar:
Chiron
1
Wees voorzichtig met de zo genaamde ‘top’ hengsten. Zij hebben vaak weinig of geen homozygositeit (F1-hybrids) en reproduceren hun uitstekende qualiteiten (bijna) nooit in hun nakomelingen. Het gaat bij fokken niet om het uitkiezen van een top hengst maar om het vinden van een goede partner die zwakkere punten van een merrie verbeteren kan.
2  
Waar Alter Real merries door generaties van selectie op de Coudelaria deAlter veelal goede genen  hebben en weinig ‘bad-recessives” is metAlter Real hengsten voorzichtigheid geboden. Alter hengsten die niet aan de minimum eissen van de Escola Portuguesa d’ Arte Equestrevoldoen worden geveild. Bij fokken met Alter bloed in de lijnen is het dus wel belangrijk te controleren welk Alter bloed dat is. Het isniet automatisch goed omdat het Alter is.
3
Fokken met veel Veiga bloed is zeker geen afrader maar heeft risicos. Veiga bloed kan zeer goede en mooie paarden geven maar er zijn risicos bij inteelt met Veiga bloed. Veiga heeft zelf in het verleden grote problemen gehad met inteelt en gekozen voor een out-cross (met Andrade hengst Firme) om de problemen op te lossen. Out-crossing lost echter geen inteelt problemen op maar onderdrukt de problemen tijdelijk. De ‘bad-recessives’ die de problemen veroorzaken zijn immers na een out-cross nog steeds in heterozygote vorm aanwezig en zullen vroeger of later de kop weer op steken. Bij inteelt met Veiga lijnen is er dus risico dat de nog aanwezige ‘bad-recessives’ weer homozygoot worden en de problemen daarmee terugkeren.
4
De adviezen van hengstenhouders over buitengewone en goed verervendequaliteiten van eigen hengsten en de te verwachten problemen van en bij nakomelingen van hengsten van collega hengstenhouders zijn iedereen bekend. Er zijn echter maar een paar hengsten-houders die werkelijk inzicht in de bloedlijnen en de qualiteiten binnen die lijnen hebben. Een aantal hengsten-houders heeft echt geen idee op welke voorouders (homozygoot op welke eigenschappen en welke voorouder) U fokt bij gebruik van hun hengst(en). Deze dek-adviezen hebben daarmee weinig oog voor de qualiteiten van een te fokkenveulen en daarmee weinig waarde.
5
Hengsten die hoog in de competitie lopen hebben in de regel een goede trainer maar daarmee niet noodzakelijkerwijs goede genen te vererven. Met de juiste trainer haalt nagenoeg iedere Lusitano ZZ-zwaar. Voor wat op wedstrijdniveau bereikt wordt geldt eigelijk hetzelfde als voor de (stamboek) keurings punten. Punten op wedstrijd en keuring worden door een jury en op een bepaald moment gegeven maar worden niet nawijsbaar vererft.
6
Voor de keuze van een hengst het is aan te bevelen eerder geproduceerde veulens goed te bestuderen en daarbij ook goed naar de moederlijnen te kijken. De invloeden van de moederlijnen worden steeds zwaar onderschat. Bij een hengst die nog geen veulens heeft laten zien maar wel leuk in de competitie mee loopt moet U nog maar afwachten wat hij te vererven heeft. Het enige wat U met zo’n hengst kan doen is ‘testen’ of hij genetisch ook wat te bieden heeft en ook doorgeeft wat U van hem verwacht. Dit kunt U echter pas achteraf en aan de hand van meerdere (selectief) gefokte veulens beoordelen.
7
Sex-link percentages zijn van belang. Het heeft immers weinig zin op eenbepaalde voorouder te fokken (line breeding) als zowel de (of beide) X als de eventuele Y chromosoom van die voorouders reeds in een 'zwart-gat' in de stamboom verloren zijn gegaan. Sex-link percentages geven de kans aan dat op de X chromosoom gedragen genen (eigenschappen) van een bepaalde voorouder afkomstig zijn. Kennis en goede toepassing van deze informatie heeft in ieder geval de voorspelbaarheid van fok resultaten in een aantal rassen zeer verbeterd.
Fok advies